Login Contact
wat is nationale hypotheek garantie (nhg)

Wat is de Nationale Hypotheek Garantie? (NHG)

Home Blog Wat is de Nationale Hypotheek Garantie? (NHG)

Bij het afsluiten van een hypotheek kun je kiezen tussen een hypotheek met of zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Het kost iets meer geld, maar je dekt jezelf beter in tegen risico’s. Lees hier wat NHG precies betekent.

Wat is Nationale hypotheek garantie (NHG)?

Bij een hypotheek met NHG ga je voor lange een verbintenis aan met een hypotheekbank. NHG zorgt dat de geldverstrekker (de bank) is verzekerd wanneer er (zonder eigen toedoen) een verandering is in jouw persoonlijke situatie waardoor je de hypotheek niet meer kunt betalen. Bijvoorbeeld wanneer je jouw baan kwijtraakt. Ook ben je verzekerd bij werkeloosheid, echtscheiding, inkomensdaling, arbeidsongeschiktheid en het overlijden van je partner. Al deze situaties veranderen namelijk je persoonlijke situatie en inkomen.

Wanneer blijkt dat je door deze verandering niet meer aan de maandelijkse hypotheeklasten kan voldoen en hierdoor je huis moet verkopen kan het zijn dat er een restschuld over blijft als je het huis met verlies verkoopt. Heb je in dit geval een hypotheek met NHG afgesloten, kunnen zij ervoor zorgen dat deze restschuld wordt kwijtgescholden. Of je hiervoor in aanmerking komt, kun je zien op de website van NHG.

In het kort geeft NHG de geldverstrekker dus garantie dat een eventuele restschuld bij verkoop wordt terugbetaald.

Sluit je een hypotheek af met NHG dan weet je zeker dat je hypotheek past bij je inkomen. Zij houden namelijk rekening met de adviezen van Nibud (Nationale Instituut voor Budgetvoorlichting). Er wordt rekening gehouden met je inkomsten en gekeken naar hoeveel je maximaal kwijt zou kunnen zijn naast je andere maandelijkse uitgaven. Denk hierbij aan boodschappen, verzekeringen en sparen.

Uiteraard blijf je zelf verantwoordelijk voor het vinden van oplossingen, maar NHG denkt bij een persoonlijke verandering graag met je mee. NHG zet zich in voor het behoud van je woning. Mocht er geen andere uitweg meer zijn, dan kan de NHG een eventuele restschuld kwijtschelden.

Voorwaarden 2021 hypotheek afsluiten met NHG

Om een hypotheek af te sluiten met NHG moet je voldoen aan bepaalde eisen. Deze worden jaarlijks vastgesteld door NHG. Voor 2021 gelden onder andere de volgende voorwaarden:

  • De maximale hypotheek voor aankoop is €325.000,-
  • Als er energiebesparende maatregelen getroffen worden is de maximale hypotheek voor aankoop maximaal €344.500,-.
  • Je betaalt 0,7% voor het afsluiten van de NHG over de hoogte van je hypotheek.
  • Er geldt geen maximum voor het hebben van hypothecaire inschrijvingen.
  • Tweeverdieners kunnen meer lenen. Het financieringslastpercentage van het laagste poetsinkomen wordt 90%.

Benieuwd of er nog aanvullende voorwaarden zijn? Bekijk deze dan hier.

Een restschuld met NHG?

Volgens artikel 7:850 van het Burgerlijk Wetboek (BW) is de NHG een borgstelling. Dit betekent dat er bij een betalingsverplichting wordt gekeken naar je geldverstrekker. Moet je dus toch je woning verkopen en heb je deze met verlies verkocht? Dan blijft er een restschuld over. In dat geval wendt de geldverstrekker zich tot de NHG om deze schuld te voldoen. Hierna ben jij wettelijk verplicht om deze schuld weer te voldoen aan de NHG te voldoen. De NHG kan in bepaalde gevallen de schuld kwijtschelden. Bekijk hier of je in aanmerking kunt komen om een eventuele restschuld kwijt te schelden.

Wil je weten of het mogelijk is voor jou om een hypotheek af te sluiten met NHG en welke voordelen dit heeft specifiek gericht op jouw situatie? Plan dan vandaag nog een gratis adviesgesprek in met MAES Financieel Advies.

 

 

 

Meer informatie over dit onderwerp? Wij helpen je graag!

Vul onderstaand formulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.