Login Contact
Image

Wat doe je met de overwaarde van je huis?

Home Blog Wat doe je met de overwaarde van je huis?

In deze periode (waar huizen tegen hoge prijzen worden verkocht) hebben veel woningen een overwaarde. De overwaarde kun je, wanneer je de woning hebt verkocht, gebruiken om bijvoorbeeld je volgende woning mee te kopen. Echter zitten hier wel een aantal regels aan verbonden. We vertellen je in dit artikel meer over wat overwaarde is en hoe je het kan benutten.

Wat is overwaarde?

Er is sprake van overwaarde wanneer de waarde van je huis hoger is dan de hypotheek die je er op hebt. Wanneer je de woning hebt verkocht, kun je de overwaarde op verschillende manieren benutten. Zo kun je het bijvoorbeeld gebruiken bij de aankoop van een andere woning, een verbouwing van je huis of als extra inkomen. De overwaarde kun je echter ook gebruiken voor het herfinancieren van je huidige woning, maar daar gaan we in een ander blogartikel verder op in.

Nieuwe woning Aankopen

Zit er overwaarde op je huis? Dan krijg je te maken met de bijleenregeling. Met de bijleenregeling moet je de overwaarde gebruiken voor de aankoop van je nieuwe huis wanneer je een nieuwe hypotheek wilt afsluiten. Op die manier ligt je nieuwe hypotheek een stuk lager, waardoor je maandlasten naar beneden gaan. Dit geldt ook wanneer je nieuwe huis goedkoper is dan je oude woning.

Maar wat doe je wanneer je nieuwe huis zoveel goedkoper is, waardoor je niet je hele overwaarde in kunt brengen? Dan zal het restbedrag nog drie jaar blijven staan. Wanneer je binnen drie jaar weer gaat verhuizen of je huis wilt verbouwen, breng je het restant alsnog in.

Woning verbouwen

Het is ook mogelijk om een verbouwing te financieren met de overwaarde van je woning. In dit geval moet de overwaarde vrij worden gemaakt. Dit kan door de hypotheek te verhogen of door een tweede hypotheek af te sluiten. De geldverstrekker zal beslissen of je in aanmerking komt voor een tweede of hogere hypotheek. Dit wordt alleen geaccepteerd als je nog kan lenen bovenop je inkomen, volgens de huidige hypotheeknormen.

huurwoning

Heb je op dit moment een koopwoning, maar verhuis je binnenkort naar een huurwoning? Dan wordt de overwaarde een extra inkomen. Je kunt de overwaarde namelijk niet investeren in de aankoop of verbouwing van een nieuwe woning. In dit geval kun je het bedrag van de overwaarde vrij besteden. Veel kiezen ervoor om het geld te gebruiken voor bijvoorbeeld het pensioen of om te sparen of te beleggen. Afhankelijk van de hoogte van het bedrag moet je hier wel elk jaar belasting over betalen.

Geen nieuwe woning?

Koop je binnen drie jaar geen nieuwe woning? Dan is de overwaarde ook een extra inkomen die je op je rekening krijgt. Wederom kun je dit bedrag vrij gebruiken. Afhankelijk van de hoogte van het bedrag moet je hier ook elk jaar belasting over betalen.

Andere mogelijkheden

Naast bovengenoemde gevallen zijn er nog andere mogelijkheden om je overwaarde te benutten. Dit is in elke situatie namelijk anders. Daarom is het belangrijk dat samen met een financieel adviseur goed kijkt naar je persoonlijke situatie.

Neem contact met ons op!

En krijg meer informatie omtrent dit onderwerp en meer tijdens een kosteloos adviesgesprek.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.