Login Contact
MAES_Blog_Overbruggingshypotheek

De voor- en nadelen van een overbruggingshypotheek

Home Blog De voor- en nadelen van een overbruggingshypotheek

Een overbruggingshypotheek biedt hulp wanneer je een nieuwe woning hebt gekocht maar je oude woning nog niet is verkocht. Lees in dit artikel de voor- en nadelen van overbruggingshypotheek.

Wat is een overbruggingshypotheek?

Een overbruggingshypotheek is een voorschot vanuit de bank wanneer de overwaarde van je oude woning nog niet is vrijgekomen. Deze overwaarde heb je nodig wanneer je een nieuwe hypotheek gaat afsluiten die hoger is dan je huidige hypotheek. Met deze hypotheek overbrug je de periode tussen de aankoop van je nieuwe woning en de verkoop van je oude woning. Je kunt enkel een overbruggingshypotheek afsluiten wanneer je overwaarde hebt op je oude woning.

Voorbeeld: Je woont nu in een woning die je verwacht in de toekomst voor €200.000 te kunnen verkopen. Je hebt dit huis gekocht voor €150.000. Je wilt een nieuwbouwwoning kopen, maar deze woning wordt pas over 1,5 jaar opgeleverd. Op dit moment wil je dus nog niet je huis verkopen. Echter moet je wel een nieuwe hypotheek van €250.000 afsluiten. Met de overbruggingshypotheek overbrug je dus de periode waarover je nog niet over de overwaarde van je huidige woning kunt beschikken. De hoogte van je maximale overbruggingshypotheek is bij de meeste geldverstrekkers 90% van het getaxeerde bedrag van je oude woning min de openstaande restschuld (en aankoopkosten). Op het moment dat je de oude woning verkoopt los je met de opbrengst direct de overbruggingshypotheek in één keer boetevrij af.

Voordelen overbruggingshypotheek

  • Je overbrugt de periode tussen de aankoop van je nieuwe woning en de verkoop van je oude woning. Daardoor is het mogelijk om een nieuwe te woning kopen zonder dat je oude woning verkocht is.
  • De overbruggingshypotheek los je in één keer af zodra je oude woning verkocht is. Dit is mogelijk wanneer de overwaarde van je oude woning is vrijgekomen.
  • De hypotheek is aflossingsvrij. Je betaalt enkel hypotheekrente. Deze rente is aftrekbaar voor de belasting.

Nadelen overbruggingshypotheek

  • Het rentepercentage ligt een stuk hoger dan bij de reguliere hypotheekrente.
  • Je hebt tijdelijk hogere maandelijkse woonlasten. Dit komt omdat je nu drie hypotheken hebt lopen: je nieuwe hypotheek, je oude hypotheek en de overbruggingshypotheek.
  • Het is risicovol bij tegenvallende verkoop van je oude woning.

Rente overbruggingshypotheek

Je betaalt enkel rente over het geleende bedrag. Deze rente is hoger dan bij een normale hypotheek. Dit komt omdat de bank een hoger risico heeft. Wanneer je de oude woning voor een lager bedrag verkoopt dan verwacht, is het mogelijk dat je het bedrag van de hypotheek niet kan betalen.

Bij de meeste geldverstrekkers geldt een maximale looptijd van twee jaar. Deze periode is voor de meeste mensen voldoende om hun oude woning te verkopen. Mocht dit niet het geval zijn is het verstandig om tijdig contact op te nemen met je bank op het verzoek te verlengen.

Heb jij nu of in de toekomst een overbruggingshypotheek nodig? Plan dan vandaag nog een kosteloos adviesgesprek in met onze adviseur.

Meer informatie over dit onderwerp?

Vul dan onderstaand formulier in voor een kosteloos adviesgesprek.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.