Login Contact
startershypootheek

Startershypotheek: wat zijn de mogelijkheden?

Home Blog Startershypotheek: wat zijn de mogelijkheden?

Sta je op het punt om binnenkort je eerste huis te kopen? Waarschijnlijk komt er veel informatie en regelwerk op je af. Zo is het belangrijk dat je een hypotheek kiest die goed bij jou én je situatie past. Als starter zijn er verschillende mogelijkheden bij het afsluiten van een hypotheek. Wij leggen het hieronder uit.

Maximale hypotheek

Of je nu al een woning op het oog hebt of je nog aan het zoeken bent, het is goed om te weten wat je maximale hypotheek is. Wanneer je weet wat je maximaal kunt lenen, weet je ook of je een bepaalde woning kunt kopen of in welke prijsklasse je moet gaan zoeken. Je maximale hypotheek hangt af van verschillende factoren. Denk bijvoorbeeld aan je inkomen, het contract van je werk, de hoogte van je vaste lasten en je leeftijd. Heb je een studieschuld? Ook dat wordt meegenomen in het maximale bedrag.

Startershypotheek

Voor starters is er een speciale startershypotheek. Deze is gericht op mensen die voor het eerst een huis gaan kopen. Maar ook hier heb je weer verschillende opties in de soort hypotheek, de geldverstrekker, de aflossing en het rentepercentage. Als starter kun je kiezen tussen een lineaire en een annuïteitenhypotheek. In dit blogartikel leggen wij het verschil uit tussen deze twee hypotheekvormen. Wist je dat naast de geldverstrekker ook je ouders ook een rol kunnen spelen in het financieren van je eerste huis? Zo kunnen ze een bepaald bedrag schenken, ze kunnen jou het bedrag van de hypotheek lenen of ze kunnen mede aansprakelijk worden voor de hypotheek. Hier zitten echter wel bepaalde voorwaarden aan waar je aan moet voldoen.

NHG

Wanneer je een eerste huis koopt, is het verstandig om dit met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) te doen. Dit betekent dat je de geldverstrekker (vaak de bank) zekerheid geeft dat de hypotheek wordt afbetaald, ook als jij dit niet meer kunt doen. Je beperkt zo de financiële risico’s van je eerste woning, zowel voor nu als in de toekomst. Wanneer je een hypotheek afsluit NHG weet je zeker dat je een bedrag leent die past bij je inkomen en dat je niet te veel leent.
Let wel op: het aankoopbedrag van je woning mag in 2020 maximaal € 310.000 zijn.

Startershypotheek berekenen

Benieuwd hoeveel jij als starter maximaal kunt lenen? Bereken hier heel eenvoudig je maximale hypotheek. Binnen een minuut weet je wat je kunt lenen. Wil je liever persoonlijk advies over welke hypotheek het beste bij jou past? Plan dan hier kosteloos een adviesgesprek bij ons in.

Meer informatie over dit onderwerp tijdens een kosteloos adviesgesprek?

Vul onderstaand formulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op voor het plannen van een kosteloos gesprek.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.