Login Contact
Schenking huis en hypotheek - header

Dit kun je met een schenking van je ouders voor je hypotheek

Home Blog Dit kun je met een schenking van je ouders voor je hypotheek

Je kunt een schenking van bijvoorbeeld je ouders gebruiken om je hypotheek terug te betalen of te gebruiken voor een verbouwing. Bij een eenmalige schenking hoef je hier geen belasting over te betalen.

Met de huidige hoge woningprijzen kunnen vooral starters wel een steuntje in de rug gebruiken. Familieleden of bekenden kunnen hen helpen door middel van een bedrag te schenken. Door de verruimde regels in 2020 kan dit fiscaal aantrekkelijk zijn omdat dit eenmalig (op jaarbasis) belastingvrij kan.

In 2020 kunnen ouders of familieleden tot maximaal €103.643 belastingvrij schenken. Hiervoor moet degene die het geld ontvangt het geld wel gebruiken om:

  • Een eigen woning te kopen of te verbouwen
  • De hypotheek of restschuld van de eigen woning af te lossen
  • De erfpacht-, opstal- of beklemmingsrechten van de eigen woning af te kopen.

Daarnaast zijn er nog andere voorwaarden om te voldoen aan belastingvrij schenken. Een familieband is niet vereist, wel moet je zelf tussen de 18 en 40 jaar oud zijn om hem belastingvrij te ontvangen. Lees de aanvullende voorwaarden hier.

Let op: over een belastingvrije schenking moet je wél aangifte doen.

Schenking over langere periode

Een schenking mag je ook in jaar 2 en 3 belastingvrij ontvangen. Bijvoorbeeld €30.000,- in jaar 1, 2 én 3. Ook hiervoor moet je wel aan dezelfde voorwaarden voldoen. De vrijstelling moet je elk jaar aangeven in de aangifte.

Schenken en lenen

Een andere mogelijkheid is om lenen en schenken te combineren. Op deze manier kan zowel jij als je kind er voordeel uit halen. Zo werkt het:

Hiervoor leen je een deel van de hypotheek onderhands van je ouders. Je spreekt samen een looptijd en rente af. Dit is fiscaal aftrekbaar. Wanneer er vervolgens een deel van de jaarlijkse aflossing wordt terug geschonken, profiteer je van meer belastingaftrek.

Wil je ook een schenking doen? Plan dan een gratis adviesgesprek in. Maes Financieel Advies helpt je graag verder.

Meer informatie over dit onderwerp tijdens een kosteloos adviesgesprek?

Vul onderstaand formulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op voor het plannen van een kosteloos gesprek.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.