Login Contact
scheiding hypotheek

Een scheiding en een hypotheek: wat moet je regelen?

Home Blog Een scheiding & een hypotheek: wat moet je regelen?

Je hypotheek regelen bij een scheiding is waarschijnlijk het laatste waar je op zit te wachten. Een scheiding is vaak al lastig genoeg. Wanneer je samenwoont en een gezamenlijke hypotheek hebt afgesloten, moet je besluiten wat jullie gaan doen met het huis en de hypotheek. Er zijn verschillende opties.

Één van jullie blijft in de woning wonen

  • Zorg voor voldoende inkomen

De eerste optie is dat jij of je partner ervoor kiest om alleen verder te gaan in de woning. Waarschijnlijk worden de hypotheeklasten momenteel verdeeld over jullie beide salarissen. Als je alleen in de woning blijft, drukken deze hypotheeklasten alleen op jouw salaris. Zorg daarom voor voldoende inkomen om je hypotheek te blijven betalen. De hypotheekverstrekker zal bekijken of jij deze lasten alleen kunt blijven betalen.

  • Je (ex-)partner uitkopen

De waarde van jullie woning speelt een belangrijke rol bij het uitkopen van je partner. Het is belangrijk om na te gaan of jouw woning momenteel een overwaarde heeft of dat hij onder water staat.

Voor het uitkopen van je (ex-)partner gelden ‘nieuwe’ fiscale regels (vanaf 1 januari 2013). Je komt alleen in aanmerking voor een hypotheekrenteaftrek als je een hypotheek met vast een aflosschema hebt, bijvoorbeeld een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek.

Wanneer je jouw (ex-)partner uitkoopt moet de notariële akte en hypotheekakte worden aangepast. Daarin leg je vast dat de woning alleen op jouw naam staat. Wordt dit niet gedaan, dan is je (ex-)partner na de scheiding nog steeds aansprakelijk voor de aflossing van de hypotheek. Dit betekent ook dat hij of zij recht heeft op de helft van de overwaarde van de woning.

Let op! Er is een mogelijkheid dat jullie woning wordt verkocht met een restschuld. Dit hoeft geen probleem te zijn als je een hypotheek hebt met NHG. In sommige gevallen wordt de restschuld kwijtgescholden. Daarnaast zijn er ook nog andere mogelijkheden om de restschuld af te lossen. Bespreek dit altijd met een hypotheekadviseur.

Wil je zelf een nieuwe woning kopen? Dan is het handig om te weten hoeveel je maximaal kunt lenen. Met onze handige rekentool weet je binnen een minuut hoeveel jij maximaal kunt lenen. (Tekst gaat verder onder de tool).

Maximale hypotheek berekenen

Vul onderstaande gegevens in en zie direct welk bedrag je maximaal kunt lenen.

Geen van jullie blijft in de woning wonen

Willen jullie beide niet in de woning blijven wonen? Dan is de beste keus om de woning te verkopen. Met de verkoop van het huis wordt het restant aan hypotheek afgelost en moeten jullie allebei weer een nieuwe hypotheek afsluiten (mits je van plan bent een nieuwe woning te kopen).

  • Is er een restschuld op de woning? Wanneer je een hypotheek met NHG hebt afgesloten is het mogelijk dat de NHG de restschuld kwijtscheldt.

Wij begrijpen dat het regelen van een hypotheek lastig is in deze situatie. Komen jullie er niet uit of wil je graag weten wat de mogelijkheden zijn in jullie persoonlijke situatie? Neem dan contact op met één van onze adviseurs. Wij helpen jullie graag verder.

Meer informatie over dit onderwerp tijdens een kosteloos adviesgesprek?

Vul onderstaand formulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op voor het plannen van een kosteloos gesprek.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.