Login Contact
scheiden met een koophuis

Scheiden met een koophuis: hou hier rekening mee

Home Blog Scheiden met een koophuis: hou hier rekening mee

Scheiden met een koophuis betekent vaak onzekerheid. Daarom is het fijn als je direct weet waar je aan toe bent qua formaliteiten. Wij geven je graag een aantal tips mee om rekening mee te houden.

In de woning blijven: Zet de hypotheek op één naam

Waarschijnlijk staat de hypotheek op naam van jullie beiden. Als één van jullie graag in de woning wil blijven wonen, zorg dan dat de hypotheek op de juiste naam komt. Je ex-partner kan hierna niet meer aansprakelijk gesteld worden voor de hypotheek. Dit wordt ook wel hoofdelijke aansprakelijkheid genoemd.

Blijf je zelf in de woning? Kijk dan goed of je de hypotheek alleen kunt betalen. Weet je niet goed of dit mogelijk is? Wij helpen je er graag bij.

Woning verkopen: Overwaarde of restschuld

Kiezen jullie ervoor om beiden te verhuizen? Dan verkoop je de woning. Met de opbrengst los je de hypotheek af. Is er sprake van overwaarde? Dan blijft er vaak geld over en moet je dit bedrag verdelen. Echter is het ook mogelijk dat er na de verkoop een restschuld over blijft. In dit geval moet ook de schuld verdeeld worden. Dit wordt gedaan op basis van afspraken die voorafgaand zijn gemaakt in het eigendomscontract.

Het is erg vervelend om naast de scheiding het ook nog te hebben over geldzaken. Schakel daarom altijd een adviseur in die jullie kan voorzien van informatie en onafhankelijk advies.

Fiscaal partnerschap: de belastingaangifte

Wanneer je samen gaat wonen ben je fiscaal partners. Dit betekent dat je samen belastingaangifte kunt doen en afhankelijk van elkaar bent. Als jullie het huis gaan verkopen, maar het huis nog te koop staat zijn jullie nog beiden eigenaar van de woning. De Belastingdienst heeft hier een speciale regeling voor in de tijd dat het huis nog niet is verkocht.

Pas je verzekeringen aan

Grote kans dat je verschillende verzekeringen hebt lopen die je samen hebt afgesloten. Vergeet deze dan niet te wijzigen. Denk bijvoorbeeld aan een overlijdensrisicoverzekering en andere schadeverzekeringen.

Wil je meer informatie omtrent een scheiding en je hypotheek? Lees dan onze vorige blog ‘Een scheiding en een hypotheek: wat moet je allemaal regelen?’. Plan daarnaast een geheel kosteloos adviesgesprek in om de situatie en mogelijkheden te bespreken.

MEER INFORMATIE OVER DIT ONDERWERP TIJDENS EEN KOSTELOOS ADVIESGESPREK?

Vul onderstaand formulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op voor het plannen van een kosteloos gesprek.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.