Login Contact
Samenwonen en hypotheek

Samenwonen en je hypotheek, hoe zit dat?

Home Blog Samenwonen en je hypotheek, hoe zit dat?

Samenwonen is een grote stap. Er zijn een hoop zaken die geregeld moeten worden. Hoe zit het bijvoorbeeld met de huidige hypotheek van jouw koopwoning? Het kan zijn dat er een aantal dingen in je financiële situatie veranderen. Het is belangrijk om hier nauwkeurig naar te kijken.

Moet je bijvoorbeeld jouw hypotheek op twee namen zetten als je gaat samenwonen of trouwen? Nee, dit hoeft niet. Je kan de woning gewoon op jouw naam laten staan. Echter is het wel belangrijk om te beslissen op welke manier je jullie relatie vastlegt en hoe het financieel geregeld wordt.

Er zijn twee scenario’s mogelijk:

  • Eén van de twee heeft al een eigen koopwoning en jij of je partner trekt hierbij in óf;
  • Jullie hebben beiden een eigen koopwoning maar willen graag samenwonen in een nieuwe koopwoning.

scenario 1: Je hebt een eigen koopwoning

Bij beide scenario’s is het belangrijk om jullie relatie vast te laten leggen voor de wet. Hierin regel je onder andere wat gebeurt er met de woning, bezittingen en schulden als je gaat scheiden of wanneer iemand komt te overlijden. Daarnaast beslis je hoe de gezamenlijke kosten worden verdeeld. Dit leg je vast in een samenlevingsvorm. Hierbij heb je de keuze om te trouwen, een geregistreerd partnerschap óf samenlevingscontract op te stellen.

  • Trouwen of geregistreerd partnerschap

Met een huwelijk of geregistreerd partnerschap zijn jullie voor de wet direct volledige partners (ook wel gemeenschap van goederen genoemd). In dit geval zijn zowel alle bezittingen als schulden van jullie samen. Oók degene waar je geen weet van hebt. Je hoeft hierna administratief verder niets te regelen.

Je kan er ook voor kiezen om huwelijksvoorwaarden of partnerschapsvoorwaarden op te stellen. In dit geval is het mogelijk om een verdeling te maken over jullie huidige vermogens en toekomstige inkomsten. Dit leg je vast bij de notaris. Dit kan een hoop regelwerk schelen in het geval van scheiden of overlijden.

  • Samenlevingscontract

Een samenlevingscontract is een contract dat je zelf opstelt bij de notaris. Hierin maak je afspraken omtrent de eigendom van de woning, het betalen van de hypotheek na een scheiding of overlijden en hoe andere kosten worden verdeeld.

scenario 2: JULLIE HEBBEN BEIDEN AL EEN KOOPWONING

Beide woningen moeten eerst verkocht worden. Bij de verkoop kan het zijn dat er sprake is van overwaarde of verlies van de hypotheek.

  • Overwaarde

Is er sprake van overwaarde op de oude woning(en)? Dan krijg je te maken met de bijleenregeling. De bijleenregeling is in het leven geroepen om huiseigenaren te stimuleren om hun overwaarde te gaan gebruiken voor de financiering van hun nieuwe woning. Hierdoor mag je mogelijk geen hypotheekrente aftrekken wanneer je een nieuwe woning koopt.

  • Verlies

Worden minimaal één van de twee woningen verkocht met verlies? Dan is er sprake van een restschuld. Deze restschuld heeft invloed op hoeveel jullie voor de nieuwe woning kunnen lenen. Willen jullie de hypotheek meenemen naar de nieuwe woning? Dan kom je eventueel in aanmerking voor het overgangsrecht.

Natuurlijk is ieders’ situatie persoonlijk. Wellicht zit je nog met genoeg vragen die je graag persoonlijk wilt bespreken. Plan nu direct een kosteloos adviesgsprek in met één van onze adviseurs.

Meer informatie nodig? We helpen je graag verder!

Vul onderstaand formulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.