Login Contact
blog header overwaarde

Overwaarde opnemen: zo doe je dat

Home Blog Overwaarde opnemen: zo doe je dat

Door de stijging van de huizenprijzen afgelopen jaren is het goed mogelijk dat je nu een overwaarde hebt op je woning. De woning is dan meer waard dan de hypotheek. Dit vermogen zit ‘in de stenen’ en komt pas beschikbaar wanneer de woning wordt verkocht. Toch zijn er verschillende mogelijkheden om de overwaarde te gebruiken. Wij leggen je graag uit hoe de overwaarde opgenomen kan worden.

De meest voor de hand liggende manier om de overwaarde op te nemen is door je woning te verkopen en te verhuizen naar een goedkopere woning of zelfs een huurwoning. Het is ook mogelijk om de overwaarde op te nemen wanneer je niet gaat verhuizen. Dit is als het ware een voorschot op de verkoopprijs. Zo kun je dat doen:

 • Overstappen andere aanbieder

Je hypotheek oversluiten naar een andere bank kan een manier zijn om overwaarde op te nemen. Let wel op: het kan je een boeterente opleveren om je oude hypotheek af te kopen en er komen afsluitkosten kijken bij een nieuwe hypotheek. Oversluiten is zinvol als je die kosten terug verdient. MAES Financieel Advies kan je hierbij helpen en kijken of dit gunstig is in jouw situatie.

 • Hogere hypotheek

  Bij overwaarde kun je de huidige hypotheek verhogen, door een heropname van je bestaande hypotheek. Wanneer je huidige hypotheek hier geen ruimte voor geeft, kun je nog een tweede hypotheek afsluiten. Gebruik je dit om een verbouwing te financieren? Dan is de hypotheekrente onder voorwaarden fiscaal aftrekbaar.

 • Krediethypotheek

  Een krediethypotheek is een doorlopend krediet met je woning als onderpand. Het maximum leenbedrag bij een dergelijke hypotheek is 50% van de woningwaarde.

 • Opeethypotheek of verzilverhypotheek

  Speciaal voor senioren is er de opeet- of verzilverhypotheek. Een hypotheek verhogen op latere leeftijd kan lastig zijn. Daarvoor is de opeethypotheek in het leven geroepen. Je gebruikt dit als aanvulling op het inkomen en bestaat meestal uit twee delen :
  – Het eerste deel neem je op in maandelijkse termijnen
  – Het tweede deel is een lening waaruit de rente wordt betaald.

 • Verzilverlening

  De verzilverlening van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVN) sluit je af via jouw eigen gemeente. De overwaarde moet gebruikt worden voor een investering in ‘veilig en comfortabel’ blijven wonen.

 • Huis verkopen en terughuren

Je verkoopt je eigen woning aan een gespecialiseerd bedrijf en huurt je eigen woning terug. Met de verkoopprijs los je dan eerst je hypotheek af, de overige kosten zijn hierna vrij beschikbaar. Dit heet ook wel sale & lease back. Let hierbij wel op dat dit een dure manier is om de overwaarde te benutten.

Ben je benieuwd hoe jij de overwaarde het best kunt benutten? Neem dan contact op met Maes Financieel Advies voor een gratis adviesgesprek. Wij geven je graag advies. Bel ons op 085 060 05 01 of mail ons op info@maesfinancieeladvies.nl

Meer informatie over dit onderwerp? Wij helpen je graag!

Vul onderstaand formulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.