Login Contact
maximale hypotheek opnemen verstandig - header

Maximale hypotheek opnemen verstandig?

Home Blog Maximale hypotheek opnemen verstandig?

Je gaat een woning kopen, leuk! Hier komt veel regelwerk bij kijken (lees hier meer). Je begint waarschijnlijk je proces met het berekenen van je maximale hypotheek via onze tool.

Zo weet je precies hoeveel je maximale hypotheek kan zijn en hoeveel jouw nieuwe woning mag gaan kosten. Wij leggen je uit of het verstandig is je maximale hypotheek op te nemen.

Zo wordt je maximale hypotheek berekend

Het opnemen van je maximale hypotheek is verleidelijk. Je kunt immers net dat grotere huis betalen voor een hoger woongenot toch? In praktijk misschien niet de slimste keuze.

  • Je maximale hypotheek wordt onder andere berekend op basis van je jaarinkomen. Hoe hoger jouw inkomen, hoe meer je mag lenen. Wel kijkt de bank naar het soort dienstverband die je hebt. De bank heeft namelijk wel voldoende garantie nodig dat jij je hypotheek kunt (blijven) betalen.
  • Ook heeft de taxatiewaarde te maken met de hoogte van je hypotheek. De taxatie is het bedrag waarvoor je een lening aan mag gaan. Valt de taxatie een stuk lager uit dan gedacht? Dan kun je dus minder lenen en heb je kans dat je de rest zelf bij moet betalen.
  • Heb je een BKR registratie staan of een studieschuld? Dit betekent dat je minder kunt lenen.

De hoogte van je maximale hypotheek wordt berekend op basis van de wettelijk vastgelegde leennormen. Dit is gebaseerd op gemiddelde huishoudens (vaak twee volwassenen zonder kinderen). Wanneer jij hogere woonlasten hebt dan gemiddeld is een maximale hypotheek opnemen niet zo slim, je zal dan geen buffer meer hebben om op terug te vallen.

De online tools die online worden aangeboden zijn een goede richtlijn voor het berekenen van je maximale hypotheek. Toch raden we je altijd aan om met een financieel adviseur om de tafel te gaan en te bepalen wat er past bij jouw situatie.

Risico’s van een hoge hypotheek

Een hogere hypotheek betekent hogere maandlasten. Wanneer jij in een onvoorziene situatie terecht komt waardoor je bijvoorbeeld je baan kwijtraakt, moet je voorbereid zijn. Een te hoge hypotheek kan je daardoor in de problemen leiden. Het is daarom goed om vooraf te bekijken wat jij maximaal wilt betalen aan vaste lasten en rekening te houden met eventuele onvoorziene omstandigheden. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Een scheiding. Wanneer jullie een koophuis hebben en besluiten uit elkaar te gaan, sta je er ineens alleen voor. Je moet dan nog wel de maandlasten alleen kunnen betalen.
  • Ontslag. Je baan verliezen overkomt zelfs de beste van ons, vooral in deze rare tijden. Ook kan het dat je later een carrièreswitch wilt maken. Kan je dan nog de vaste lasten blijven betalen?
  • Kinderen. Wanneer jullie een kinderwens hebben zal je hier rekening mee moeten houden bij de aankoop van een nieuwe woning. Niet alleen kijkend naar de woonruimte zelf, maar ook naar de kosten. Kinderen kosten namelijk veel geld. Bovendien is de kans dat er minder gewerkt wordt waardoor je minder inkomsten zal hebben.

Dus.. verstandig of niet?

Een maximale hypotheek laat zien wat voor bedrag je kunt lenen en laat zien wat voor woningen je er van kunt betalen. Maar laat je niet gek maken, het is niet altijd even verstandig om het maximale te lenen. Kijkend naar de toekomst en onvoorziene omstandigheden ben je beter af wanneer je minder leent dan het maximale. Denk je van tevoren goed in hoeveel je maximaal aan maandelijkse lasten kwijt kunt en wilt zijn en welke afwegingen voor jou belangrijk zijn. Wil je bijvoorbeeld eerder met pensioen of wil je nu juist alles uit het leven halen?

Ben je benieuwd wat jouw maximale hypotheek is en wat verantwoord is om te lenen in jouw situatie? Neem dan contact op met MAES Financieel advies en plan een gratis adviesgesprek in. Onze financieel adviseur helpt je graag verder.

Meer informatie over dit onderwerp? Wij helpen je graag!

Vul onderstaand formulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.