Login Contact
Image

Krijg ik een hypotheek zonder vast contract?

Home Blog Krijg ik een hypotheek zonder vast contract?

De meest gestelde vraag onder starters is of zij een hypotheek kunnen krijgen zonder vast contract. Logisch, want bij de bank draait het allemaal om de zekerheid dat jij de hypotheeklasten kunt blijven betalen. Wanneer je geen vast dienstverband hebt, is het moeilijker om dit te garanderen. Een hypotheek afsluiten is zonder een vast arbeidscontract lastiger, maar zeker niet onmogelijk. Benieuwd hoe je alsnog een hypotheek kunt krijgen? We leggen het je hieronder uit.

Zekerheid

Zoals we net al benoemden, is het voor de geldverstrekker belangrijk om te weten of jij de komende jaren zonder problemen je hypotheeklasten kunt betalen. Met een vast contract is de kans kleiner dat je ineens je baan verliest en dus geen inkomen meer hebt. Hierdoor loopt de bank minder risico en krijg je in zo’n geval dus sneller een hypotheek aangeboden. Een flexibel contract of een contract voor een bepaalde tijd verhoogt het risico om zonder inkomen te komen. Vandaar dat een hypotheekaanvraag sneller wordt afgewezen.

Tijdelijk arbeidscontract

Heb je op dit moment een tijdelijk arbeidscontract? Dan kan je vaak alsnog een hypotheek afsluiten. Je hebt dan alleen een intentieverklaring van je werkgever nodig. Met een intentieverklaring laat je aan de hypotheekverstrekker zien dat je werkgever je van plan is om je een vast dienstverband te geven. Onze adviseurs kunnen je tijdens een kosteloos adviesgesprek meer over vertellen welke aanbieders een intentieverklaring accepteren.

ZZP’ERs en freelancers

De meeste banken vragen bij ZZP’ers of freelancers de jaarcijfers van afgelopen twee jaar. Aan de hand van je saldo fiscale winstberekening wordt namelijk je gemiddelde jaarinkomen en daarmee je maximale hypotheek berekend. Verschillende hypotheekverstrekkers bieden speciale ‘ZZP hypotheken’ aan. Omdat Nederland steeds meer ZZP’ers en freelancers kent, breidt het hypotheekaanbod zich uit. Zo zijn er tegenwoordig zelfs hypotheken met NHG garantie beschikbaar.

Niet elke bank heeft cijfers nodig van de afgelopen twee jaar. Deze eisen zijn per bank verschillend. Lees in dit blogartikel meer het afsluiten van een hypotheek als zzp’er.

Flexwerkers en uitzendkrachten

Werk je op basis van een flexibel contract of werk je via een uitzendbureau? Dan gaat het aanvragen van een hypotheek net iets anders. Je jaarinkomen wordt berekend op basis van het gemiddelde van afgelopen drie jaar. Op basis van dat jaarinkomen wordt je maximale hypotheek berekend.

Als je nog niet drie jaar aan het werk bent laat je met een arbeidsmarktscan of perspectiefverklaring zien dat je een goed arbeidsperspectief in het vooruitzicht hebt. De geldverstrekker kijkt naar hoe groot de kans is dat jij de komende vijf jaar werk zult hebben ondanks je nu geen vast contract hebt. Is dit positief, dan heb je een grote kans dat je hypotheekaanvraag wordt geaccepteerd.

Ben je benieuwd of je op dit moment in jouw situatie een hypotheek kunt krijgen? MAES zoekt het voor je uit. Tijdens een kosteloos advies gesprek nemen we alles met je door en weet jij wat je maximaal kunt lenen. Plan hier een kosteloos adviesgesprek in.

Plan een kosteloos adviesgesprek

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.