Login Contact
eerste huis starterslening

Koop je eerste huis met de starterslening

Home Blog Koop je eerste huis met de starterslening

Wil je een eerste huis kopen maar denk je dat dit niet haalbaar is? De starterslening kan je uitkomst bieden. Dit is een aanvulling op je hypotheek onder gunstige voorwaarden. Wij leggen je uit hoe je jouw eerste huis kunt kopen met de starterslening.

Wat is een starterslening?

De starterslening is, zoals hierboven ook al even benoemd, een aanvullende lening bovenop de hypotheek voor je eerste koophuis. Deze lening overbrugt het verschil tussen de aankoopprijs van de woning en de maximale hypotheek. De eerste drie jaar betaal je geen rente en aflossing.

Hoe kom je in aanmerking voor de starterslening?

Helaas is de starterslening niet voor iedereen beschikbaar. Het is namelijk afhankelijk van de gemeente waar je van plan bent een huis te kopen. Gelukkig doen er ruim 200 gemeenten mee met de starterslening, dus de kans is groot dat je in aanmerking komt. Kijk hier of jouw gemeente hieraan mee doet. De lening wordt vanuit de gemeente geregeld, feitelijk leen je dus van de gemeente.

Om voor een starterslening in aanmerking te komen moet je voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • Je mag niet teveel vermogen hebben (in 2020 is dit maximaal €30.846,- voor alleenstaanden en €61.692,- voor fiscale partners).
  • Je gaat voor het eerst een huis kopen waar je zelf (en/of met je partner) gaat wonen.
  • Je sluit je hypotheek af met NHG. De koopprijs van de woning in 2020 mag van de NHG niet hoger liggen dan €310.000,-.

Soms zijn er nog aanvullende voorwaarden vanuit de gemeenten. Zo stellen sommige een leeftijdsgrens op of is er een maximum aankoopprijs. Zo mag de aankoopprijs van de woning bij veel gemeentes niet hoger zijn dan €200.000,-. Op SVN kan je precies zien welke aanvullende voorwaarden er gelden voor jouw gemeente.

Het afsluiten van de starterslening kost eenmalig €750,- en is fiscaal aftrekbaar. Maar let op! De starterslening is alleen af te sluiten in combinatie met de NHG.

Looptijd van de starterslening

De starterslening heeft een standaard rentevaste periode van 15 jaar en een maximale looptijd van 30 jaar. In de eerste drie jaar betaalt de gemeente de rente en hoef je ook niet af te lossen. De eerste drie jaar betaal je dus geen rente en aflossing. Als het inkomen na drie jaar voldoende is gestegen is dat het moment waarop je begint met rente en aflossing betalen, volgens de regels van een annuïteitenhypotheek.

Wanneer na deze drie jaar blijkt dat het niet mogelijk voor je is om de maandlasten te gaan betalen, door bijvoorbeeld een verandering in je persoonlijke situatie (scheiding, werkloos etc.) dan kan je een hertoets aanvragen waarbij er weer na drie jaar weer wordt gekeken of je de lasten kan betalen.

Binnen 30 jaar moet je de lening hebben afbetaald. Lukt dit niet dan moet je de restschuld in één keer afbetalen. Dit kan worden opgelost met het afsluiten van een nieuwe hypotheek. Lukt dit ook niet, dan zul je je huis moeten verkopen. Gelukkig gaat dit voor de meeste mensen niet op en lukt het om binnen 30 jaar de lening af te betalen.

Wil je weten wat de mogelijkheden zijn omtrent de starterslening voor jou omdat je van plan bent een eerste huis te kopen? MAES Financieel Advies legt het je graag uit. Plan hier een kosteloos adviesgesprek met ons in.

PLAN EEN KOSTELOOS ADVIESGESPREK.

Vul onderstaande gegevens in en wij nemen binnen 24 uur contact met je op om een afspraak in te plannen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.