Je huidige hypotheek meenemen bij een verhuizing is bij veel hypotheekverstrekkers mogelijk. Dit wordt ook wel de verhuisregeling genoemd. Je hypotheek meenemen naar je nieuwe woning kan erg aantrekkelijk zijn wanneer je jouw huidige hypotheek hebt afgesloten tegen een lage hypotheekrente die nog voor lange tijd vast staat.
Je huidige hypotheek meenemen kan niet zomaar. De hypotheek is namelijk gekoppeld aan je oude huis. De nieuwe woning zul je bij dezelfde hypotheekverstrekker moeten financieren. De hypotheekverstrekker ziet de verhuizing als een nieuwe hypotheekaanvraag. Er wordt gekeken of je de waarde van je nieuwe woning kunt lenen op basis van je huidige inkomen. Is dit het geval? Dan kun je de huidige hypotheek meenemen. Een groot voordeel is dat je ook bij je nieuwe hypotheek kan blijven profiteren van je lage rente, ook wanneer de actuele rentestanden hoger zijn.
Is je hypotheekrente van je huidige woning hoger dan de actuele rente? Dan heeft het geen zin om je huidige hypotheek mee te nemen. Heb je een bankspaarhypotheek of een spaarhypotheek? Dan kan het meenemen tegen hogere rente wel gunstig zijn vanwege de fiscale voordelen. Laat er in dit geval altijd een adviseur naar kijken.
Hogere hypotheek nodig?
In de meeste gevallen verhuizen mensen naar een woning met een hogere vraagprijs. Je huidige hypotheek is dan niet voldoende om de nieuwe woning te financieren. In dit geval moet je een extra hypotheekbedrag aanvragen bij de hypotheekverstrekker. Dit extra bedrag moet worden afgelost binnen 30 jaar met een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek. Je mag een hoger aflossingsvrij gedeelte nemen maar dan is het aflossingsvrije gedeelte niet fiscaal aftrekbaar en dit aflossingsvrije gedeelte mag (bij de meeste verstrekkers) niet hoger zijn dan 50% van de marktwaarde van de woning.
Rente en NHG hypotheek
Het meenemen van je huidige hypotheek betekent niet dat je dezelfde rente behoudt. Als je momenteel een hypotheek hebt met NHG is het mogelijk dat je een stuk meer rente gaat betalen. Bij een hypotheek met NHG betaal je vaak de laagste rente. Kost je nieuwe woning meer dan € 310.000,-? Dan vervalt de NHG en daarmee je voordeel op de lage rente. Zijn de kosten (aankoopbedrag nieuw huis inclusief herbouwkosten) lager dan € 310.000,-? Dan kom je weer in aanmerking voor een hypotheek met NHG. NHG is huis gebonden, waardoor je dit opnieuw aan moet vragen bij de aankoop van een nieuwe woning.
Restschuld oude woning mee financieren in nieuwe hypotheek
Wanneer je jouw oude huis hebt verkocht met verlies, houd je een restschuld over. Deze restschuld kun je vaak meefinancieren in de nieuwe hypotheek. Je neemt dan als het ware de schuld op in je nieuwe hypotheek en zorgt ervoor dat deze wordt afbetaald tijdens de nieuwe looptijd. Het voordeel hiervan is dat je niet in één keer je restschuld hoeft te betalen. Let er op dat de meeste hypotheekverstrekkers wel een maximum stellen aan de hoogte van je schuld om hem mee te financieren.
Extra kosten afsluiten huidige hypotheek
Er zijn geen extra kosten verbonden aan het meenemen van je hypotheek. Bij zowel het meenemen van je huidige hypotheek als het afsluiten van een nieuwe hypotheek moet je rekening houden met de volgende kosten:
- Kosten voor het advies van de hypotheekadviseur
- Notariskosten voor de nieuwe hypotheekakte
- Taxatiekosten
- Evt. kosten voor het omzetten van je hypotheek met NHG
Ben je overladen met alle informatie op deze pagina? Dat snappen we! Gelukkig weten we bij MAES precies of dit een goede optie is passend bij jouw persoonlijke situatie. Wil jij meer weten over je huidige hypotheek meenemen bij een verhuizing? Neem dan vrijblijvend contact op met MAES Financieel Advies. Onze medewerkers helpen je graag verder!
Meer informatie over dit onderwerp? Wij helpen je graag!
Vul onderstaand formulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.