Login Contact
nieuwe plannen hypotheken 2021

Dit zijn de nieuwe hypotheekplannen voor 2021

Home Blog Dit zijn de nieuwe hypotheekplannen voor 2021

Dit zijn de nieuwe plannen vanaf 2021 omtrent het afsluiten van een hypotheek. Wij zetten graag de belangrijkste wijzigingen voor je op een rijtje.

  • 2e inkomen telt voor 90% mee

Tweeverdieners kunnen in 2021 een hogere hypotheek krijgen. Dit komt omdat het tweede inkomen voor 90% mee gaat tellen. Nu is dit nog 80%. Meer informatie? Lees dan onze blog over de hypotheek van tweeverdieners.

  • Studieschuld telt minder zwaar mee

De studieschuld zal minder zwaar wegen bij het berekenen van je maximale hypotheek. De wegingsfactor was 0,75% wanneer je valt onder het oude leenstelsel, en 0,45% onder het nieuwe leenstelsel. Dit wordt in 2021 afhankelijk van de gemiddelde rente van afgelopen 5 jaar. Meer informatie vind je hier.

  • Overdrachtsbelasting vervalt voor starters

Starters tot 35 jaar hoeven vanaf 2021 geen overdrachtsbelasting meer te betalen. De overdrachtsbelasting die je momenteel betaalt is 2% van de aankoopprijs van de nieuwe woning. Deze vervalt wanneer je aan de voorwaarden voldoet. Dit scheelt je al snel een paar duizend euro aan eigen geld.

Meer informatie? Lees hier meer.

  • Beleggers gaan meer overdrachtsbelasting betalen

Vastgoedbeleggers gaan vanaf januari 2021 meer overdrachtsbelasting betalen. Wanneer je een woning koopt voor de verhuur, stijgt de overdrachtsbelasting van 6% naar 8%. Met deze maatregel hoopt de overheid de woningmarkt toegankelijk te houden.

  • NHG-grens wordt verhoogd

In 2021 gaat de NHG-grens omhoog. Je kunt een hypotheek afsluiten als de totale koopprijs niet hoger is dan €325.000,- euro. Momenteel ligt de grens nog op €310.000,- euro.

  • Kennis- en ervaringstoets vervalt bij afsluiten extra hypotheek

Vanaf 2021 is het niet meer verplicht om een kennis- en ervaringstoets af te leggen wanneer je een tweede hypotheek gaat afsluiten voor energiebesparende maatregelen.

Over het algemeen zijn de wijzigingen positief voor woningkopers. Voor beleggers pakken de nieuwe regels iets minder gunstig uit. Heb je vragen omtrent de nieuwe plannen voor de hypotheken in 2021 en wat dit betekent in jouw situatie? MAES Financieel Advies adviseert je graag. Bel ons op 085 060 05 01 of mail ons op info@maesfinancieeladvies.nl

Meer informatie over dit onderwerp? Wij helpen je graag!

Vul onderstaand formulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.