Een hypotheek sluit je in de meeste gevallen af voor 30 jaar. Dit betekent dat je de komende 30 jaar maandelijks een gedeelte van de schuld aflost. Heb je de volledige schuld afgelost? Dan ben je hypotheekvrij en heb je geen maandelijkse hypotheeklasten meer. Voor de meeste mensen klinkt dit als muziek in de oren. Sommigen kiezen er mede door deze reden voor om hun hypotheek zo snel mogelijk af te lossen. Maar is dit wel zo gunstig als het lijkt? Dat verschilt per situatie. Wij zitten de voor- en nadelen voor je op een rij.
Voordelen
Kleine kans op restschuld
Doordat je snel en veel aflost, wordt de hypotheekschuld lager of vervalt hij uiteindelijk helemaal. Wanneer je vervolgens je huis verkoopt, is de kans kleiner dat je een restschuld overhoudt.
Minder rente
Je totale maandelijkse hypotheeklasten worden lager. Omdat je schuld krimpt, betaal je daardoor minder rente.
Minder vermogensbelasting
Als je versneld aflost door inleg van (een deel) van je eigen vermogen, betaal je minder vermogensbelasting dan wanneer je dit op je rekening laat staan.
Nadelen
Mogelijke boeterente
Als je een hypotheek aangaat maak je bepaalde afspraken met de bank. In deze afspraken staat onder andere dat je maar een bepaald percentage extra mag aflossen op je hypotheek. Wanneer je meer aflost dan het afgesproken maximum, krijg je dus een boete. Gelukkig is het in veel gevallen wel mogelijk om boetevrij extra af te lossen. Ben je niet zeker van de afspraken tussen jou en de bank? Een hypotheekadviseur zoekt dit voor je uit en kijkt of versneld aflossen de juiste optie voor jou is.
Een kleinere buffer
Je financiële buffer op bijvoorbeeld je spaarrekening wordt kleiner omdat je meer aflost. Los daarom alleen af wat je écht kunt missen. Wanneer je bijvoorbeeld verwacht dat je over een paar jaar een nieuwe auto moet kopen, is het misschien niet verstandig om nu al je geld in de hypotheek te steken.
Niet vrij te besteden
Wanneer je op een bepaald moment geld nodig hebt, is het niet mogelijk om de extra aflossing zomaar op te nemen. Dit maakt het geld minder ‘vrij’ als bijvoorbeeld een opneembare spaarrekening.
Meer inkomstenbelasting
Je gaat minder rente betalen omdat je hypotheekschuld lager wordt. Dit betekent dat je minder rente kan aftrekken van je belastbaar inkomen. Hierdoor betaal je dus meer inkomstenbelasting.
Mogelijke bijleenregeling
Wil je verhuizen? Dan krijg je te maken met de bijleenregeling. Doordat je veel hypotheek hebt afgelost, is de eigenwoningschuld verlaagt. Je moet nu dus de overwaarde van je huis gebruiken om je nieuwe woning te financieren. Doe je dit niet? Dan kan je geen gebruik maken van hypotheekrenteaftrek.
Benieuwd welke voor- en nadelen in jouw situatie en met jouw hypotheek gelden? De adviseurs van MAES Financieel Advies helpen je inzicht geven of het verstandig is om je hypotheek versneld af te lossen. Plan vandaag nog een kosteloos adviesgesprek in met een van onze adviseurs.
Meer informatie over dit onderwerp tijdens een kosteloos adviesgesprek?
Vul onderstaand formulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op voor het plannen van een kosteloos gesprek.