Als senior een hypotheek afsluiten? Dat is zeker mogelijk. Het proces voor een hypotheekaanvraag verloopt echter wel iets anders. Er wordt namelijk rekening gehouden met je pensioeninkomen. Lees verder wat dit voor jou betekent.
Bekijk de mogelijkheden al voor je 57e
De meeste geldverstrekkers houden bij een hypotheekaanvraag 10 jaar voorafgaand aan de pensioendatum al rekening met je toekomstige pensioeninkomen. Hierdoor kun je al vanaf je 57e minder lenen. Daarnaast eisen de geldverstrekkers vaak dat senioren de hypotheek sneller aflossen, wat zorgt voor hogere hogere maandlasten. Hierdoor kan het het bedrag van je maximale hypotheek in je 55e levensjaar een stuk hoger liggen dan op 57e jarige leeftijd.
De regels zijn een aantal jaren geleden flink aangescherpt. De bank kijkt standaard of een aanvrager van een annuïteitenhypotheek de lasten 30 jaar lang kan dragen. Daarom kun je als senior flink minder lenen.
hypotheek met NHG
Ga je kleiner wonen? Dan worden je maandlasten waarschijnlijk lager of blijven ongeveer gelijk. In dit geval is het handig dat je kiest voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). De bank mag dan je werkelijke woonlasten aanhouden bij de aanvraag, in plaats van je lagere pensioeninkomen. Hierdoor kun je meer lenen bij een aflossingsvrije hypotheek.
Een NHG in 2020 is mogelijk voor woningen tot €310.000,- (of €328.600 voor woningen met energiebesparende voorzieningen). Om gebruik te maken van deze mogelijkheid is het belangrijk dat je rente voor minimaal 20 jaar vaststaat.
In een enkel geval mogen de nieuwe maandlasten hoger uitvallen dan de oude maandlasten:
- Wanneer de verhuizing dringend is vanwege gezondheidsredenen.
- Wanneer de klant in de nieuwe situatie veel meer gaat aflossen. Hierdoor ontstaat er meer zekerheid voor de bank dat de hypotheek op tijd volledig wordt betaald.
Er mag worden afgeweken van de vastgestelde rente van minimaal 20 jaar:
- De hypotheek na afloop van de kortere vaste renteperiode volledig is afgelost.
- De hypotheek lager is dan 50% van de woningwaarde.
- Wanneer de jongste partner aan het einde van de rentevastperiode 85 jaar of ouder is.
Ander inkomen naast (toekomstig) pensioeninkomen
Als senior kan je dus over het algemeen minder lenen dan een jonge woningbezitter. Als je een senior bent met (toekomstig) pensioeninkomen is het mogelijk dat je inkomsten opgeeft uit andere inkomstenbronnen:
- Inkomen uit vrij vermogen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld beleggingen of spaargeld.
- Inkomen uit pensioenvoorziening. Denk hierbij aan een lijfrenteverzekering of bankspaarrekening. Het is belangrijk of deze uitkering al is ingegaan of dat deze pas later ingaat. Wanneer de uitkering later in zal gaan dan kan de geldverstrekker de aanvulling weigeren.
Let op: elke geldverstrekker hanteert andere regels omtrent een hypotheek aanvragen als (bijna) gepensioneerde. MAES Financieel Advies kijkt graag naar jouw persoonlijke situatie om de beste mogelijkheid voor je te bespreken. Plan vandaag nog een gratis adviesgesprek met ons in.
Meer informatie over dit onderwerp tijdens een kosteloos adviesgesprek?
Vul onderstaand formulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op voor het plannen van een kosteloos gesprek.