Heeft een BKR-registratie invloed op het krijgen van een hypotheek? En hoe weet je eigenlijk wanneer je een BKR-registratie hebt? Het is verstandig om dit uit te zoeken voordat je een huis koopt. Een hypotheek aanvragen met een BKR-registratie is mogelijk, alleen gaat het op sommige vlakken iets lastiger.
Wat is een BKR-registratie
Wanneer je een hypotheek afsluit gaat de geldverstrekker eerst een aantal gegevens van je na. Zo kijken ze ook of je een BKR-registratie hebt. Een BKR-registratie staat bij Stichting BKR (Bureau Kredietregistratie) geregistreerd. Je hebt een registratie staan wanneer:
- Je een krediet open hebt staan vanaf €250 euro (doorlopend krediet lening, creditcard)
- Je een contract hebt met afgesproken financiële verplichting (mobiele abonnement)
De kredietverstrekker zal dit doorgeven aan het BKR.
In jouw registratie staat welke leningen je hebt lopen en of je betalingsachterstanden hebt. Dit kan invloed hebben op de hoogte van je maximale hypotheek. De geldverstrekker zal kijken of het verantwoord is om jou een hypotheek te verstrekken. Dit is onder andere afhankelijk van de soort registratie. Hier gaan we verder in het artikel op in.
Hypotheek afsluiten met BKR-registratie
Het hebben van een BKR-registratie betekent niet direct dat je geen hypotheek kunt afsluiten. Als je een BKR-registratie hebt en je gewoon al je betaalverplichtingen hebt voldaan (positieve registratie), is de kans groot dat je gewoon een hypotheek krijgt. In dit geval is de geldverstrekker eerder geneigd om jou een hypotheek te verstrekken dan wanneer je bijvoorbeeld betalingsachterstanden (negatieve registratie) hebt.
Het krijgen van een hypotheek is dus afhankelijk van de soort registratie. Er zijn verschillende BKR-registraties:
- A-codering
Dit betekent dat je een achterstandsmelding hebt. Je hebt dan niet aan een termijnbedrag voldaan. Deze codering krijg je bij een achterstand vanaf 3 maanden en blijft tot 5 jaar erna zichtbaar. Met deze codering wordt het lastig om een hypotheek af te sluiten.
- H-codering
Een H-codering krijg je als de A-codering is hersteld. De geldverstrekker zal nakijken of hij het verantwoord vindt een hypotheek te verstrekken.
- Code 1
Dit betekent dat er een aflossingsregeling is getroffen. In deze afspraken staan op welk termijn je het bedrag terug zal betalen.
- Code 2
Bij een code 2 eist de kredietverstrekker het openstaande bedrag in één keer op.
- Code 3
Dit betekent dat er een afboeking of een kwijtschelding is.
- Code 4
Je bent onbereikbaar geweest en de kredietverstrekker heeft geen contact met je kunnen leggen.
- Code 5
Dit is een tijdelijke code die wordt verwijderd wanneer de preventieve betaalregeling voor een hypotheek is afgelopen.
Heb je één van deze BKR-codes onder je naam staan, dan is de kans groot dat je geen hypotheek krijgt. De registratie verdwijnt pas vijf jaar nadat de volledige schuld is voldaan. Op dat moment kom je ook pas in aanmerking voor een hypotheek.
Wordt een hypotheek van eigen woning als BKR geregistreerd?
Een hypotheek is een lening. Je hypotheek van de woning waar je zelf woont wordt niet als BKR geregistreerd. Pas als er betalingsachterstanden van minimaal 3 maanden zijn zal dit in hun systeem komen. De BKR-registratie zal dan blijven staan tot je de betalingsachterstand hebt ingehaald en blijft 5 jaar zichtbaar.
EN EEN TWEEDE WONING?
Als je een tweede woning hebt gefinancierd met een tweede hypotheek, wordt dit bij het BKR geregistreerd. Zo hebben geldverstrekkers een goed inzicht van jouw totale maandlasten. Wanneer je hier betalingsachterstanden hebt zal dit al na 2 maanden worden doorgegeven.
Benieuwd of jij een BKR-registratie hebt staan? Je kan een overzicht opvragen bij het BKR. De financieel adviseurs van MAES helpen je graag om een goed overzicht te creëren voor jouw persoonlijke situatie. Plan vandaag nog een gratis adviesgesprek in met een adviseur.
Meer informatie over dit onderwerp? Wij helpen je graag!
Vul onderstaand formulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.