Wil je graag je huis verbouwen? Veel mensen denken dat een verbouwing alleen mogelijk is wanneer je een groot bedrag hebt gespaard. Dat is niet waar! Een verbouwing is vaak veel eenvoudiger te regelen. Wij leggen je in dit artikel uit op welke manieren je de verbouwing van je woning kunt financieren.
Geld lenen of sparen?
Heb je een leuk bedrag op je spaarrekening staan? Dan kan je dit natuurlijk gebruiken om de verbouwing mee te financieren. Toch is het verstandig om te afweging te maken tussen betaling uit eigen zak of via een (extra) lening. Dit kan bijvoorbeeld een persoonlijke lening zijn, maar veel mensen kunnen ook het geld hun overwaarde gebruiken van hun hypotheek.
HUIS VERBOUWEN MET Spaargeld
Wanneer je de verbouwing zelf betaalt met eigen spaargeld, gaat het direct op in de stenen. Dit betekent dat als je het geld op een later moment toch nodig hebt, je dit niet terug kan halen. Ook kan je geen gebruik maken van hypotheekrenteaftrek. Kijk daarom goed naar de toekomst en ga voor jezelf na of je het geld echt kunt missen. Kan je het geld missen? Dan is een verbouwing financieren met eigen spaargeld de goedkoopste optie.
HUIS VERBOUWEN MET Persoonlijke lening
Een persoonlijke lening sluit je af wanneer je een specifiek leendoel hebt om te financieren. Dat is in dit geval een verbouwing. Bij een persoonlijke lening staat het rentetarief vast. Je leent eenmalig een vast bedrag bij de bank en betaalt het bedrag incl. rente na afgesproken tijd weer terug aan de bank. Hierna ben je schuldenvrij. Met een persoonlijke lening kun je gebruik maken van hypotheekrenteaftrek.
Huis verbouwen Via Je hypotheek
Een verbouwing kun je financieren door je huidige hypotheek te verhogen, je huidige hypotheek over te sluiten of een tweede hypotheek af te sluiten.
Hypotheek oversluiten
Je kunt je hypotheek oversluiten. Als je momenteel een hoge rente hebt op je hypotheek kan dit gunstig voor je zijn. Je sluit je huidige hypotheek over naar een hypotheek met lagere rente. Met het geld dat extra vrijkomt kun je direct je verbouwing mee financieren. Bij het oversluiten van een hypotheek bestaat er een kans dat je een boeterente moet betalen. Met de lage huidige hypotheekrente is er een grote kans dat je maandlasten zullen dalen, waardoor men de boeterente voor lief neemt.
Huidige hypotheek verhogen
Een andere populaire optie is het verhogen van je huidige hypotheek. Dit doe je bij dezelfde bank. Het hangt af van je inschrijving of je naar de notaris moet:
- Je moet naar de notaris wanneer de inschrijving niet hoger ligt dan je huidige hypotheek.
- Je hoeft niet naar de notaris wanneer de inschrijving van de bank op een hoger bedrag ligt dan je huidige hypotheek.
Je kunt je hypotheek alleen verhogen als je al overwaarde op je woning hebt of als de verbouwing er voor zorgt dat je woning meer waard wordt (box 1 lening). Wanneer het niet waarde vermeerderend is kun je ook een extra lening krijgen, maar dit wordt dan een lening zonder hypotheekrenteaftrek (box 3 lening).
Wanneer na de taxatie blijkt dat de marktwaarde van de woning hoger is dan het bedrag waar jij in het verleden een hypotheek voor hebt afgesloten, kun je jouw huidige hypotheek verhogen. Hiervoor hoef je niet naar de notaris. De bank moet alleen weten of jij dit bedrag ook daadwerkelijk kan betalen. Dit kan vaak via een werkgeversverklaring. Op deze manier is het heel eenvoudig om de droomverbouwing eindelijk waar te maken! Kom er tijdens een kosteloos adviesgesprek achter of jij ook direct met de verbouwing kunt starten.
Tweede hypotheek / verbouwingshypotheek
Als er geen extra ruimte is in je notariële akte, kun je ervoor kiezen om een tweede hypotheek af te sluiten. Dit wordt ook wel een verbouwingshypotheek genoemd (maar het is geen specifieke hypotheekvorm). Het is de reden waarom je een hypotheek aanvraagt. Of je een tweede hypotheek krijgt, hangt af van de waarde van je woning. De verbouwing moet een waardevermeerdering teweeg brengen om de hypotheek te krijgen. Om dit aan te tonen, moet je een taxatierapport laten maken waarin de marktwaarde voor en na de verbouwing wordt opgenomen. De doorlooptijd voor de aanvraag is even lang als een gewone hypotheek, dus houd hier rekening mee.
Wil jij ook eindelijk starten met jouw droomverbouwing? Vraag dan vandaag nog een kosteloos adviesgesprek aan en bekijk direct jouw mogelijkheden!
Meer informatie over dit onderwerp tijdens een kosteloos adviesgesprek?
Vul onderstaand formulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op voor het plannen van een kosteloos gesprek.