Login Contact
Header-MAES-kopenwoning

Een woning kopen? Dit komt er allemaal bij kijken

Home Blog Een woning kopen? Dit komt er allemaal bij kijken

Het kan nog een hele klus zijn, een nieuwe woning kopen.Wij nemen je stapsgewijs mee van voorbereidingen tot aan de aankoop van een woning. Zo laten we je daarmee zien dat het zo ingewikkeld nog niet hoeft te zijn. Lees gauw verder.

Financiële mogelijkheden

Nog voordat je gaat oriënteren op een nieuwe woning is het verstandig om je financiële mogelijkheden te bekijken. Op deze manier reken jij jezelf niet rijk en kijk je niet naar woningen ver boven je budget om er vervolgens achter te komen dat je het niet kunt betalen. Met onze online tool kan je jouw maximale hypotheek berekenen, maar ook kan ons financieel adviseur je alle ins en outs vertellen over de financiën die passen bij jouw situatie.

Op zoek naar jouw droomwoning

Misschien wel de leukste stap uit het hele proces, huizen bekijken! Op websites als Funda of makelaars in de buurt zoals Toussaint + van Wijk kan je het huidige aanbod zien. Met de huidige krappe woningmarkt is het vaak dat de beste woningen niet eens online worden gezet omdat die bij voorbaat al verkocht zijn. Een manier om je up to date te houden met de woningen die nog op de markt moeten komen is door een aankoopmakelaar in te schakelen.

Ben je op zoek naar een nieuwbouwwoning? Het proces van voorbereidingen tot aan de aankoop werkt wat anders, zo kan je onder andere het best een onafhankelijke bouwkundige inschakelen en de woning onderzoeken op verborgen gebreken. Let hier goed bij op.

Woning Bezichtigen

Als je een woning hebt gevonden die voldoet aan jouw/jullie eisen kan je hem gaan bezichtigen. Er zijn veel dingen waar je goed op moet letten. Je kan hiervoor het best een checklist bij de hand houden. Maar je kan ook de aankoopmakelaar vragen mee te gaan. Hij heeft er immers het meest verstand van. Over het algemeen zijn dit de volgende dingen om rekening mee te houden:

  • De locatie en de buurt
  • De huidige staat van de woning (binnen- en buitenkant)
  • Elektra en aansluitingen
  • Duurzaamheid en energielabel

Beslissing

Deze fase is waarschijnlijk het meest ingewikkeld. In deze fase wordt er extra onderzoek verricht wanneer jij/jullie besluiten de woning te willen kopen. Er moet worden gekeken naar bouwtechnische aspecten, eventuele gebreken, clausules moeten worden doorgenomen en er moet worden gekeken naar het verplichte energielabel. Daarnaast krijg je bij aankoop van een appartement te maken met de VvE. Die is verantwoordelijk voor het onderhoud van het gezamenlijke gebouw. Met de aankoop wordt je automatisch lid van de VvE en dus medeverantwoordelijk. Daarom is het belangrijk te weten hoe het ervoor staat met de VvE.

Onderhandelen en bijkomende zaken

Een spannende fase: de onderhandeling! Staat de woning al geruime tijd te koop, is het waarschijnlijker om te onderhandelen op de vraagprijs. Met de huidige verhitte woningmarkt bieden veel (voornamelijk starters) zo hoog mogelijk tegen elkaar op. Je zult dus met een goede strategie moeten komen om jouw droomhuis te bemachtigen. Onze partner Toussaint + van Wijk kan je goed adviseren in zo’n situatie. Je onderhandelt niet alleen over de aankoopprijs, maar ook over de opleverdatum en andere bindende voorwaarden.

Het is daarnaast belangrijk te kijken naar roerende goederen (wat zit er wel en niet bij de aankoop inbegrepen) en de ontbindende voorwaarden.

Koopovereenkomst

Het is zover! Je kan gaan tekenen. Wanneer zowel jij/jullie als de verkoper akkoord zijn met alle voorwaarden, prijs en andere bepalingen leg je dat vast in een koopovereenkomst. Wanneer je hebt getekend gaat de overeenkomst naar een notaris. Hierna heb je altijd nog een paar dagen bedenktijd en kan je de koop ontbinden.

Financiering rond maken

Wanneer het bod is geaccepteerd en de koopovereenkomst is getekend, is het belangrijk om de financiering in orde te maken. Het is mogelijk om tot 100% van de aankoopwaarde te financieren in een hypotheek. Dit betekent dus dat je extra uitgaven zelf zal moeten bekostigen. Ook de andere uitgaves, zoals overdrachtsbelasting en notariskosten zul je zelf moeten betalen. Dit heet kosten koper.

Een uitzondering is wanneer je een nieuwbouwwoning koopt. In dit geval zijn alle kosten koper bij de aankoopprijs inbegrepen.

Overdracht

De koopovereenkomst is getekend, de hypotheek is geregeld en er zijn geen ontbindende voorwaarden van toepassing. Nu is de koop definitief en kan de overdracht plaatsvinden.

Een paar dagen voor de officiële overdracht zul je een concept van het leveringsakte ontvangen. Zo kun je je goed voorbereiden. Controleer of alle gegevens kloppen. Op de dag van overdracht loop je de woning nogmaals goed na zodat je hierna de koopsom kunt betalen bij de notaris en de leveringsakte kunt ondertekenen. De woning staat nu op naam en wordt door de notaris ingeschreven bij het Kadaster.

Heb jij nog vragen omtrent de financiering van jouw droomwoning? MAES Financieel Advies helpt je graag verder tijdens een gratis adviesgesprek. Plan deze dan vandaag nog in.

Meer informatie over dit onderwerp? Wij helpen je graag!

Vul onderstaand formulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.