Login Contact
maes blog overdrachtsbelasting 2021

Dit is overdrachtsbelasting en dit verandert er vanaf 2021 voor jou

Home Blog Dit is overdrachtsbelasting en dit verandert er vanaf 2021 voor jou

Op Prinsjesdag 2020 is bekend gemaakt dat de overdrachtsbelasting voor de aankomende vijf jaar vervalt voor jonge woningkopers tot 35 jaar. Naar verwachting gaat deze regel gelden vanaf 1 januari 2021. Wij leggen je uit wat dit voor jou betekent.

Wat is overdrachtsbelasting

Overdrachtsbelasting is extra belasting dat in Nederland wordt geheven bij de overdracht van een woning. Dit bedraagt 2% van de aankoopwaarde voor woningen en bijbehorende aanhorigheden, zoals een garage, schuur of tuinhuis. Er geldt een percentage van 6% voor alle onroerende zaken, zoals bedrijfspanden.

Je betaalt deze belasting alleen voor bestaande woningen. Bij nieuwbouwwoningen heb je deze belasting dus niet. In plaats daarvan betaal je omzetbelasting dat is verwerkt in de aankoopprijs. De kosten van de overdrachtsbelasting vallen onder de ‘kosten koper’ en moet je aan eigen geld inleggen.

Zoveel betaal je nu aan overdrachtsbelasting

De overdrachtsbelasting is 2% van de aankoopprijs van de nieuwe woning. Wanneer je een woning koopt voor € 200.000,-, betaal je momenteel € 4.000,- (2% van € 200.000,- euro).

Afschaffing overdrachtsbelasting

Op Prinsjesdag 2020 is bekend gemaakt dat de overdrachtsbelasting voor jonge kopers, starters en doorstromers zal vervallen. Dit betekent dat je direct een paar duizend euro bespaart bij de aankoop van een woning.

De afschaffing van de overdrachtsbelasting geldt helaas niet voor iedereen. Zo moet je bijvoorbeeld jonger dan 35 jaar zijn en na 31 december 2020 de sleutel van je huis krijgen bij de notaris. Dit zijn de voorwaarden:

  • Je krijgt de sleutel van je nieuwe woning na 31 december 2020 bij de notaris.
  • Je bent jonger dan 35 jaar.
  • Je gaat zelf in het huis wonen.
  • Het is de eerste keer dat je van deze regel gebruik maakt.

Wanneer je niet aan bovenstaande punten voldoet, ben je verplicht de 2% overdrachtsbelasting te betalen.

Van plan een woning te kopen?

Ben je van plan een woning te kopen of zit je momenteel al in het proces van de aankoop van een huis? Dan is het verstandig te kijken wat voordeliger is in jouw situatie. Misschien kun je beter wachten tot 2021 en de hypotheekaanvraag verlengen. MAES Financieel Advies adviseert je graag over jouw mogelijkheden. Benieuwd? Plan dan vandaag nog een gratis adviesgesprek met ons in.

Meer informatie over dit onderwerp? Wij helpen je graag!

Vul onderstaand formulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.