Login Contact
Image

Deze verzekeringen heb je nodig bij de aankoop van een woning

Home Blog Deze verzekeringen heb je nodig bij de aankoop van een woning

De aankoop van een woning is een spannende beslissing. Het is immers een grote financiële stap waar je lang van wilt genieten. Bescherm je woning daarom goed en sluit de juiste verzekeringen af. Sommige verzekeringen zijn verplicht bij het afsluiten van een hypotheek, andere verzekeringen worden sterk aangeraden vanwege je financiële situatie. Wij zetten de verschillende verzekeringen voor je op een rij.

Verplichte verzekeringen

  • Opstalverzekering

Een opstalverzekering is in de meeste gevallen verplicht vanuit je hypotheekverstrekker. Met deze verzekering verzeker je de woning tegen schade door bijvoorbeeld brand, storm of inbraak. Daarom wordt het ook wel woonhuisverzekering genoemd. Je verzekert het bedrag dat nodig is om jouw huis opnieuw te bouwen in zijn huidige staat.

Woon je in een appartement? Soms is er reeds een opstalverzekering bij de Vereniging van Eigenaren (VVE) afgesloten.

  • Overlijdensrisicoverzekering

Een overlijdensrisicoverzekering is bij bepaalde hypotheekverstrekkers verplicht. Deze verzekering sluit je vaak direct af in combinatie met je hypotheek. Het is belangrijk deze af te sluiten wanneer je een woning koopt met je partner en/of kinderen. Heb je een hypotheek met NHG? Dan wordt de verzekering vaak niet verplicht gesteld. Heb je een hypotheek zonder NHG? Dan is het bij de meeste geldverstrekkers wel verplicht. De overlijdensrisicoverzekering zorgt er namelijk voor dat je partner of nabestaanden niet in de financiële problemen komen wanneer je komt te overlijden. NHG dekt dit risico vaak al.

Aan te raden verzekeringen

  • Inboedelverzekering

Met een inboedelverzekering verzeker je de spullen die in de woning staan tegen schade, brand en diefstal. Onder inboedel vallen alle zaken die zich in- en aan je woning bevinden. Deze verzekering is niet verplicht, maar wel sterk aan te raden.

  • Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Het kan voorkomen dat je onverwacht werkloos raakt door bijvoorbeeld een ziekte of ongeluk. Als je op dat moment een arbeidsongeschiktheidsverzekering hebt afgesloten, ontvang je alsnog elke maand een vast bedrag. Hiermee zorg je ervoor dat je voorlopig de hypotheeklasten kan blijven betalen en niet je woning hoeft te verkopen. Deze verzekering is voornamelijk voor ZZP-ers belangrijk, omdat je dan zelf verantwoordelijk bent voor een financiële buffer.

  • Werkloosheidsverzekering

Een werkloosheidsverzekering is in combinatie met een hypotheek een aanvulling op je WW-uitkering. Wanneer je opeens onvrijwillig zonder werk komt te zitten keert de verzekering een maandelijks bedrag bovenop je WW-uitkering uit. Zo houd je je inkomsten op peil en kom je niet in de financiële problemen.

Bovenstaande verzekeringen zijn de meest voorkomende verzekeringen bij de aankoop van een woning. Welke verzekeringen voor jou belangrijk zijn is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Bespreek dit dan ook altijd met een financieel adviseur tijdens een kosteloos adviesgesprek. Wil je direct meer weten? Plan dan vandaag nog een afspraak in.

Meer informatie tijdens een gratis adviesgesprek?

Vul onderstaand formulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.