Login Contact
kosten koper header

Deze kosten vallen onder de 'kosten koper'

Home Blog Deze kosten vallen onder kosten koper

Achter de vraagprijs van een woning staat vaak de afkorting ‘k.k.’ achter het bedrag. De afkorting staat voor ‘kosten koper’ en betekent dat de extra kosten die bovenop de vraagprijs komen voor de koper van het huis zijn.

De ‘kosten koper’ kun je niet meefinancieren in je hypotheek. Deze kosten moet je dus van je eigen geld betalen. Het bedrag bestaat uit een paar hoofddelen: de aankoopkosten (denk aan overdrachtsbelasting, leveringsakte notaris) en de financieringskosten (denk aan hypotheekakte notaris, advies & bemiddelingskosten, taxatiekosten, kosten NHG indien van toepassing, bankgarantiekosten). Hou er rekening mee dat je bij een aankoopbedrag van € 250.000,- voor een nieuw huis al snel € 6.000,- eigen geld nodig hebt om dit te financieren. Ook zijn er aanvullende kosten koper welke bestaat uit makelaarskosten en taxatiekosten. Denk aan ongeveer €12.000 eigen inbreng om de volledige kosten koper te financieren bij dit aankoopbedrag.

Overdrachtsbelasting

Als particulier betaal je in 2020 2% van de aankoopprijs aan overdrachtsbelasting. De hoogte van de overdrachtsbelasting wordt elk jaar vastgesteld door de overheid. Vanaf 1 januari 2021 vervalt de overdrachtsbelasting voor starters tussen de 18 en 35 jaar. Wel gelden er bepaalde voorwaarden. Zo moet de koper van de woning bijvoorbeeld wel zelf in de woning gaan wonen.

Notariskosten

De notariskosten verschillen per notaris. Over het algemeen betaal je ongeveer € 750,- voor de transportakte als voor de hypotheekakte. De notaris helpt bij het opstellen van bindende voorwaarden. Hij geeft onafhankelijk juridisch advies en let op de belangen van alle betrokkenen. Een notaris is daarom verplicht. Hier lees je meer over de taken van een notaris.
Let op: alleen kosten voor de hypotheekakte zijn aftrekbaar.

Aanvullende kosten

Naast de verplichte ‘kosten koper’ heb je ook een stuk aanvullende kosten koper. Denk bijvoorbeeld aan makelaars- en taxatiekosten. Deze kosten hebben we in een vorig blogartikel benoemd. Lees hier meer over deze aanvullende kosten.

NieuwbouwWONINGEN

Wanneer je van plan bent een nieuwbouwwoning te kopen, werkt dit net even wat anders. Deze koop je namelijk ‘vrij op naam’ (afgekort ook wel v.o.n.). In dit geval zijn de kosten (BTW in plaats van overdrachtsbelasting en notariskosten) bij de aankoopprijs inbegrepen.

Hier vind je een lijst van alle aftrekbare kosten bij de aankoop van een nieuwe woning.

Heb je vragen omtrent de kosten koper? Of wil je weten hoe hoog de kosten zullen zijn in jouw situatie? MAES Financieel Advies helpt je graag om het plaatje compleet te krijgen. Plan daarom vandaag nog een gratis adviesgesprek met ons in.

Meer informatie over dit onderwerp? Wij helpen je graag!

Vul onderstaand formulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.