Login Contact
verzilverhypotheek

De voor- en nadelen van een verzilverhypotheek

Home Blog De voor- en nadelen van een verzilverhypotheek

Een verzilverhypotheek, ook wel de opeethypotheek of seniorenhypotheek, is een hypotheekvorm waar steeds vaker gebruik van gemaakt wordt. Vooral 55+-ers maken hier gebruik van. Wij leggen je graag uit wat de verzilverhypotheek is en wat de voor- en nadelen zijn.

Wat is een verzilverhypotheek?

Heb je al jaren een hypotheek lopen, is er een grote kans dat je deze bijna of volledig hebt afgelost. Je hebt een overwaarde op je huis als het verschil tussen marktwaarde van het huis en de hypotheek positief is. Een verzilverhypotheek geeft de mogelijkheid om deze overwaarde vrij te maken terwijl je zelf in de woning blijft wonen. Je kunt het geld opnemen als aanvulling op je pensioen of als spaarpot, met het huis als onderpand.

Hoogte verzilverhypotheek

De hoogte van de overwaarde die je kunt verzilveren, is natuurlijk afhankelijk van je persoonlijke situatie en de overwaarde die op de woning rust. Maar over het algemeen is het als volgt:

De geschatte verkoopwaarde van het huis – De hypotheek die nog op het huis rust.

DE Voordelen

  • Maak de overwaarde ‘vrij uit de stenen’.
  • Besteed de overwaarde naar eigen wens, zonder dat je dit aan de woning zelf uit hoeft te geven.
  • Creëer een spaarpot of aanvulling op je pensioen.
  • Alleen rente betalen over het opgenomen bedrag.
  • Rente is lager dan bij een consumptief krediet.

In principe kan je een verzilverhypotheek zien als een enorme rekening waar je rood op mag staan: je geeft de hypotheekverstrekker de overwaarde van je woning en in ruil daarvoor krijg je elke maand een aanvulling op je inkomen. Een veel voorkomende regel is dat de aanvrager minimaal 60 jaar of ouder is en AOW-gerechtigd is.

DE Nadelen

  • Een rente-op-rente-effect: door ophoging van de nieuwe hypotheek betaal je een hogere hypotheekrente dan bij een andere hypotheekvorm.
  • De kosten lopen relatief snel op: de te betalen hypotheekrente wordt bij de hypotheekschuld opgeteld. De totale som en de te betalen rente neemt daarom elke maand toe.
  • Je kunt nooit in één keer de volledige overwaarde opnemen. Je kunt kiezen om maandelijks een aanvulling te krijgen op je inkomen, een groot bedrag in één keer, of de helft in een keer en de rest in termijnen.
  • Bij restschuld is een gedwongen verkoop niet onvermijdelijk. Als de rente stijgt en de woningwaarde daalt, zit je eerder aan de maximale overwaarde. Het is dan mogelijk dat je gedwongen je woning moet verkopen. De woningwaardes en rentes blijven variabel en niet te voorspellen. Dit maakt een verzilverhypotheek risicovol.
  • Betreft een variabele rente
  • Met deze hypotheekvorm kom je niet in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek.

Ben je een senior en benieuwd wat een verzilverhypotheek voor mogelijkheden geeft in jouw situatie? MAES Financieel Advies kan je daar perfect mee helpen! Plan daarom vandaag nog een gratis adviesgesprek met ons in.

MEER INFORMATIE OVER DIT ONDERWERP TIJDENS EEN KOSTELOOS ADVIESGESPREK?

Vul onderstaand formulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op voor het plannen van een kosteloos gesprek.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.