De afkorting WOZ staat voor Waardering Onroerende Zaken. De WOZ-waarde is de waarde van je woning die wordt vastgesteld door de gemeente waarin je woont. Om de waarde vast te kunnen stellen houdt de gemeente rekening met objectkenmerken als locatie, gebruiksoppervlakte en bouwjaar.
Je ontvangt de WOZ-beschikking jaarlijks aan het begin van het jaar. Begin 2020 heeft men de waarde gehad over het jaar 2019, omdat zij feitelijk een jaar ‘achterlopen’. De WOZ-waarden zijn allemaal openbaar zodat iedere huiseigenaar zijn waarde kan vergelijken met andere woningen. Wanneer je het idee hebt dat je WOZ-waarde niet klopt, kun je binnen 6 weken na ontvangst hier tegen bezwaar maken.
Het hebben van een juiste WOZ-waarde is noodzakelijk omdat dit invloed heeft op zaken als het betalen van belasting, rentes en het onderhandelen bij de koop of verkoop van de woning.
Een hoge WOZ-waarde lijkt in eerste instantie fijn, want dit kan de verkoopprijs positief beïnvloeden. Toch hoeft dit niet altijd direct het geval te zijn. Wij zetten de voor- en nadelen voor je op een rijtje.
Voordelen van een hoge WOZ-waarde
- Een hoge WOZ-waarde betekent vaak een hogere verkoopwaarde. Doordat je een hogere verkoopwaarde kan hanteren zal de opbrengst van de woning waarschijnlijk ook hoger uitvallen. Let wel op dat deze waarde niet gelijk is aan de marktwaarde van een huis, onder andere omdat de WOZ- waarde een jaar achter loopt.
- Je krijgt een lagere hypotheekrente. Wanneer je een hypotheek hebt zonder NHG betaal je vaak een percentage aan renteopslag. Hoe meer je leent ten opzichte van de waarde van de woning, hoe hoger de renteopslag. Deze opslag wordt bepaald door de verhouding tussen de hoogte van je hypotheek en de marktwaarde van de woning. Wanneer je een hoge WOZ-waarde voor je woning hebt, val je mogelijk in een lagere risicoklasse en kun je een lagere hypotheekrente krijgen.
Nadelen van een hoge WOZ-waarde
- De gemeentebelasting gaat omhoog. Als woningeigenaar betaal je onroerendezaakbelasting (OZB) aan de gemeente. Dit is een bepaald percentage van de WOZ-waarde. Hoe hoger de waarde is, hoe hoger het bedrag van de OZB aan de gemeente.
- Het eigenwoningfortrait in de inkomstenbelasting valt hoger uit. Eigenwoningfortrait ziet de Belastingdienst als inkomsten uit eigen woning. Deze kosten worden opgeteld bij je inkomen op de belastingaangifte.
- Belasting op de afvalstoffenheffing, de rioolheffing en de waterschapsbelasting zullen bij een hogere waarde ook stijgen.
Wanneer je twijfels of vragen hebt over je WOZ-waarde met betrekking tot bijvoorbeeld verhuizen, neem dan contact op met MAES Financieel Advies. Wij kijken naar je persoonlijke situatie en denken graag met je mee. Plan daarom vandaag nog een gratis adviesgesprek met ons in.
Meer informatie over dit onderwerp tijdens een kosteloos adviesgesprek?
Vul onderstaand formulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op voor het plannen van een kosteloos gesprek.