Login Contact
extra kosten kopen huis

De extra kosten bij het kopen van een woning ('kosten koper')

Home Blog De extra kosten bij het kopen van een woning (‘kosten koper’)

Bij de aankoop van een nieuwe woning komen meer kosten kijken dan alleen de vraagprijs. Vaak worden deze extra kosten ook wel ‘kosten koper’ (k.k.) genoemd. Maar welke kosten vallen onder deze term? En zijn alle kosten verplicht? Wij leggen je het in dit artikel uit.

Wanneer je een woning gaat kopen is het noodzakelijk om extra spaargeld achter de hand te hebben. Vanaf 2018 kun je namelijk een hypotheek afsluiten voor maximaal 100% van de marktwaarde van de woning. Dit betekent dat je de overige kosten moet betalen met eigen geld. Je moet rekening houden met 6% aan extra kosten bovenop de koopsom. Sommige kosten maak je altijd en anderen zijn optioneel.

Kosten die altijd in rekening worden gebracht:

  • Notariskosten

Het is verplicht om een notaris in te schakelen bij de oplevering van jouw woning. De notaris legt de afspraken tussen de verkoper en koper vast in een leveringsakte en hypotheekakte en houdt er toezicht op dat alles volgens de afspraken gebeurt. Zonder notaris is het niet mogelijk om een woning te kopen. De kosten voor een notaris lopen zeer uiteen, waardoor het slim is om verschillende offertes op te vragen.

  • Overdrachtsbelasting

De overdrachtsbelasting is het bedrag dat je betaalt wanneer je de woning koopt. Zodra een woning van eigenaar wisselt, betaal je als koper deze belasting. Deze kosten heb je echter niet wanneer je een nieuwbouwwoning koopt. De belasting geldt namelijk alleen op bestaande woningen. De overdrachtsbelasting bedraagt 2% van de koopsom.

  • Advies- en bemiddelingskosten

Deze kosten betaal je aan de hypotheekadviseur. Zij helpen je bij de bemiddeling en het advies bij de aankoop van de woning. Een financieel adviseur rekent een vast bedrag of uurtarief. Het adviesgesprek in de meeste gevallen kosteloos. Dit gebruikt MAES bijvoorbeeld om de wensen in kaart te brengen en je persoonlijke situatie te bespreken. Eveneens worden de kosten direct duidelijk.

  • Taxatie

Je hebt een taxatie nodig voor de hypotheekverstrekker. Niet iedereen mag zomaar een taxatie uitvoeren, hiervoor is een gecertificeerde taxateur nodig. De waarde van de woning wordt vastgesteld en afgegeven in een rapport aan je hypotheekverstrekker. De gemiddelde kosten voor het uitvoeren van een taxatie liggen tussen de €350 en €800 euro. In het gunstige geval wordt de woning hoger ingeschat qua waarde dan jouw geaccepteerde bod. Wanneer dit lager blijkt te zijn dien je het verschil uit eigen zak te betalen.

Deze extra kosten komen ook vaak voor, maar zijn niet verplicht:

  • NHG aanvraag

De NHG is een soort verzekering voor je hypotheek en staat voor Nationale Hypotheek Garantie. De NHG biedt garantie wanneer je jouw hypotheek ineens niet meer kunt betalen. Een NHG kan worden afgesloten voor een eenmalig bedrag van 0,7% van de totale koopsom. Hiervoor mag het aankoopbedrag van de woning niet hoger zijn dan €310.000,-.

  • Bouwtechnische keuring

Een bouwtechnische keuring van de woning is nodig om te weten wat je precies koopt. Deze kosten zijn voor jou als koper. Een bouwtechnische keuring is een onafhankelijke visuele inspectie van de woning. Op deze manier weet je of je geen kat in de zak koopt waar veel aan moet gebeuren. Een gemiddeld bedrag voor zo’n keuring bedraagt €200,-, maar kijk niet op als dit oploopt tot €500,-. Dit heeft allemaal te maken met de grootte van de woning.

  • Bankgarantie

Bij de aankoop van een nieuwe woning moet je doorgaans zo’n 10% van de koopsom betalen aan de notaris. Dit heet ook wel de waarborgsom. Wanneer je niet beschikt over dit bedrag kun je aan de bank vragen of zij garant willen staan. Dit heet bankgarantie. De bank zal garant staan in het geval jij je verplichtingen niet kunt nakomen. Vaak wordt hiervoor 0,1% van de koopsom gevraagd.

  • Makelaarskosten

Een aankoopmakelaar om de arm nemen is niet verplicht, maar zeker wel raadzaam. Een aankoopmakelaar inschakelen heeft namelijk verschillende voordelen. Zo helpt hij mee in onderhandeling, weet hij of van de nieuwste woningen die op de markt komen en helpt je de perfecte woning te vinden. Afhankelijk of je de makelaar ook mee wilt laten nemen naar bezichtigingen, rekent een aankoopmakelaar gemiddeld 1,38% van de verkoopprijs.

Zoals je ziet is het dus een behoorlijke lijst aan extra kosten die komen kijken bij de aankoop van een nieuwe woning. Ben je van plan een nieuwe woning te kopen en ben je benieuwd of dit haalbaar is? Neem dan contact op met een van onze adviseurs voor een kosteloos adviesgesprek. Zij helpen je verder op weg op basis van je persoonlijke situatie.

📞 085 060 05 01

📧 info@maesfinancieeladvies.nl

Meer informatie over dit onderwerp? Wij helpen je graag!

Vul onderstaand formulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op voor het plannen van een kosteloos gesprek.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.